Palačinky
- vejce 3
- mléko 600 ml
- hladká mouka 200 g
- sůl
Omáčka
- cukr 100 g
- pomeranč 5
- smetana 50 ml
- máslo 1 PL
- pomerančový likér
Postup přípravy
- V mléce rozmícháme mouku a teprve poté přidáme vejce. Množství mouky se může lišit, těsto by se ale mělo po pánvi lehce rozlévat a nemělo by být příliš husté. Je lepší palačinky připravovat pouze z jedné strany, aby se příliš nevysušily. Omáčka palačinky ještě více zvláční a budou dokonalé.
- Na malé proužky nakrájíme kůru ze dvou pomerančů, ze kterých následně okrájíme zbytek kůry a vykrájíme segmenty (filátka). Poté ze zbylých pomerančů připravíme čerstvou šťávu.
- V hrnci nebo pánvi začneme pozvolna rozehřívat cukr na karamel. Důležité je, aby z cukru nevznikly hrudky – karamel by se tak mohl připálit. Nejlepší způsob je cukr nemíchat a jen vařečkou posouvat do vytvořeného karamelu. Jakmile má cukr, respektive karamel, krásně zlatohnědou barvu, vlijeme pomerančovou šťávu, alkohol a dáme pozor, aby nás pára neopařila. Jakmile se směs zavaří, stáhneme stupeň a svaříme na polovinu. Omáčka lehce zhoustne.
- Stáhneme z ohně, smetanu, zašleháme máslo a nakonec doplníme kůru a vykrájené pomeranče, které stáhnou sladkost omáčky. Dál nevaříme. Při servírování namočte palačinku do omáčky, složte a přendejte na talíř. Pokud máte rádi show, můžete alkohol v omáčce vynechat a přidat jej až na závěr flambovacím způsobem.
Autor receptu: Jiřina Hajdekrová