Suroviny
- vepřová kýta 1,5 kg
- vepřový bůček 1,5 kg
- cibule 4
- česnek 3-5 stroužků
- olej
- kmín
- sůl
Zelí
- bílé kysané zelí
- brambory 1
- jíška (sádlo, hladká mouka)
Bramborový knedlík
- brambory 2 kg
- hrubá mouka 250 g
- hrubá krupice 150 g
- vejce 2
- sůl
Postup přípravy
Maso
- Maso nakrájíme na kostky. Přidáme pokrájenou cibuli, česnek, koření, trochu oleje a dáme do pekáče péct do vyhřáté trouby na 180 °C.
- Před dopečením odklopíme, zaprášíme trochou mouky, podlijeme trochu vody, maso promícháme a necháme dopéct na 200 °C, asi 30 minut.
Zelí
- Kysané zelí pokrájíme, dáme do hrnce, necháme dusit doměkka.
- Ke konci přidáme nastrouhanou bramboru pro zahuštění a dochutíme jíškou.
Bramborový knedlík
- Den předem uvaříme brambory ve slupce. Poté je oloupeme, nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici a vejce.
- Uhněteme si těsto. Přidáme trochu soli, vytvoříme šišky a dáme vařit do vroucí osolené vody.
Autor receptu: Jaroslava Boubínová