Bazalkové pesto
- bazalka 4 hrst
Head
- italské těstoviny
Bazalkové pesto
- olivový olej 60 ml
- česnek 3 ks
- hrubozrnná sůl 0.5 lžička
- parmezán 5 lžíce
Postup přípravy
- Bazalkové pesto: Piniové oříšky si na pánvi nasucho lehce opražíme. Listy bazalky s hrubozrnnou solí utřeme ve hmoždíři, pesto má tak lepší chuť. Parmazán nastrouháme najemno, oříšky rozmixujeme. Do větší bytelné misky přendáme rozmělněnou bazalku a pomalu vléváme a třeme olivový olej. Přidáme česnek a zase vše dobře rozetřeme do kašovité hmoty. Chuť česneku by neměla přehlušit chuť bazalky. Oříšky a parmazán přidáme až nakonec a opět důkladně roztíráme, dokud nám nevznikne hladká hmota. Ochutnáme, můžeme ještě přisolit. Domácí pesto přendáme do sklenice a uložíme do lednice.
- Kvalitní těstoviny (např. fetuccine) uvaříme v osolené vodě al dente, poté je scedíme a zamícháme s hotovým pestem.
- Vepřovou panenku vcelku dáme do rozehřátého kontaktního grilu. Poté posypeme hrubozrnnou soli a nakrájíme.
- Bazalkové těstoviny podáváme s panenkou, dozdobíme rukolou a rajčaty.