Suroviny
- mleté hovězí maso 1,5 kg
- cibule 3
- olej 4 PL
- mrkev 5
- rajský protlak 1,5
- drcená rajčata
- zeleninový vývar 600 ml
- mozzarella 3
- Grana Padano 150 g
- lasagne 450 g
- česnek
- sůl
- pepř
Bešamel
- máslo 75 g
- hladká mouka 75 g
- mléko 750 ml
- sůl 1,5 ML
- muškátový oříšek
Postup přípravy
- Nejprve připravíme směs do lasagní. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme mleté maso. Maso necháme zatáhnout, nachystáme si mrkev, kterou očištěnou nastrouháme na struhadle nahrubo. Nachystanou zeleninu přidáme do hrnce, a ještě chvilku opékáme. Nakonec přidáme sůl, pepř, rajčatový protlak a vodu nebo vývar. Takto připravenou směs zaklopíme pokličkou a dusíme přibližně hodinu.
- Mezitím připravíme bešamel. Necháme v kastrůlku rozpustit máslo a postupně přimícháváme mouku, dokud nevznikne jíška. Do jíšky nalije mléko, pořádně mícháme metličkou, směs přivedeme k varu a na mírném plamenu směs vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec ji dochutíme solí a muškátovým oříškem.
- Lasagne postupně seskládáme do pekáčku tak, že na spodek pekáčku rozprostřeme vrstvu masové směsi, na ni dáme plátky těstovin, na těstoviny bešamel, masovou směs a vše posypeme parmazánem. Takto pokračujeme, dokud vše nespotřebujeme. Poslední vrstva by měla být masová a tu posypeme zbytkem parmazánu a položíme na něj rozkrájenou mozzarellu.
- Takto nachystané lasagne dáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme je hodinu. Poté lasagne odkryjeme a necháme je ještě přibližně 5–10 minut zapéct pod grilem, aby vznikla zlatavá krusta na povrchu.
Autor receptu: Dan Pokorný, Petr Myslivec