Head
- rýže 250 g
Marináda na jehněčí maso
- římský kmín 1 lžíce
- kurkuma 1 lžíce
Head
- olivový olej 2-3 lžíce
Head
- sůl 1.5 lžička
- pepř 1 lžička
- nové koření 1 lžička
- římský kmín 0.5 lžička
- kurkuma 1 lžička
Postup přípravy
- Předehřejeme si troubu na 200 až 220°C. Předepsané koření promícháme. Nejlépe v litinovém hrnci si rozehřejeme olej a kusy masa s kostí po obou stranách orestujeme. Maso vyjmeme z hrnce. Do hrnce přidáme nasekanou cibuli a celé očištěné měsíčky česneku a restujeme asi pět minut. Pokud se zelenina bude pálit, nepatrně podlijeme vývarem. Přidáme všechno koření včetně nakládané cizrny a restujeme ještě minutu. Přidáme 10 minut namočenou a pod studenou vodou propláchnutou rýži. Zalijeme ji vývarem, přivedeme k varu, dobře promícháme a přidáme orestované maso. Litinový hrnec přiklopíme pokličkou, vložíme do předehřáté trouby na prostřední rošt a necháme péct 30 až 45 minut. Dle potřeby můžeme přilévat vývar.
- U tužšího masa můžeme maso před restováním 30 minut povařit ve vodě a potom použít vývar. Alternativně můžeme jídlo uvařit na sporáku a táhnout při nízké teplotě po dobu asi 45 minut, nebo dokud rýže a maso nebudou měkké. Podáváme s bílým jogurtem nebo okurkovým salátem s jogurtem.