Pita chléb
- mouka 1 kg
Hommos
- česnek 1
- sezamová pasta 3 lžíce
- citronová šťáva
Mutabal
Postup přípravy
- Bulgur dáme do mísy a zalejeme vodou. Necháme změknout, po dvou až třech hodinách odmočený a měkký bulgur scedíme, nechápe okapat a zbývající přebytečnou vodu vytlačíme. Bulgur smícháme s kmínem, paprikou a černým pepřem, osolíme. Osmahneme cibuli na olivovém oleji a přidáme maso. Poté maso smícháme dohromady s připraveným bulgurem a vytvarujeme v rukách šišky, které opečeme na oleji dozlatova.
- Hommos: Všechny ingredience smícháme v mixéru nebo robotu, přidáme čtvrt šálku tekutiny z cizrny. Mixujeme tak dlouho, než je hmota důkladně promíchaná a hladká. Vložíme do servírovací misky a přidáme jednu až dvě lžíce olivového oleje.
- Mutabal: Lilky propícháme vidličkou a celé je dáme péct na plech do trouby. Pečeme při 250°C asi 40 minut, dokud slupky na lilku zcela nezčernají. Lilky vyndáme, necháme vychladnout, slupku oloupeme a vnitřek rozemeleme vidličkou nebo mixérem. Přimíchejte tři lžíce olivového oleje, tři lžíce tahini, lžičku citronové šťávy, špetku pepře, trochu rozdrceného česneku a osolíme dle chuti.
- Pita chléb: Ve 250 ml vlažné vody rozmícháme droždí, cukr a necháme chvilku odstát. Mouku prosejeme, přidáme sůl, olivový olej, kvásek a zbytek vlažné vody. Zaděláme hladké těsto, přikryjeme a necháme půl hodinky kynout. Z vykynutého těsta si utvoříme malé bochánky. Poté si každý kousek rozválíme na placku asi 0,5 cm vysokou. Placky upečeme v troubě při maximální teplotě. Placky vkládáme na horký plech a v horní části trouby pečeme maximálně dvě minuty.