Suroviny
- kachní stehna 4
- kachní sádlo 1 kg
- tymián snítka
- brambory (odrůda A) 1 kg
- smetana ke šlehání
- muškátový oříšek
- česnek
- sůl
- pepř
Fíková omáčka
- fíky 5
- červené víno 300 ml
- balsamico
- zeleninový vývar 300 ml
- chilli
- máslo
- med
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- V menším pekáčku rozpusťte sádlo, vložte celá očištěná a osolená kachní stehna, přidejte cibuli, stroužek lehce rozmáčknutého česneku a tymián.
- Vložte na dvě hodiny do trouby předehřáté na 120°C, sádlo musí lehce probublávat. Až je maso měkké (musí se skoro rozsypávat), opatrně ho vyndejte a sádlo přeceďte. Po dvou hodinách stehna vybereme, necháme chvíli okapat a pak v troubě při 220°C dopečeme dozlatova.
- Gratinované brambory: Smetanu zahřejeme a vložíme do ní najemno nakrájený česnek a na plátky nakrájené brambory. Jakmile smetana zhoustne, brambory přendáme do zapékací nádoby a dáme na 30 až 35 minut péct na 180°C.
- Fíková omáčka: Do hrnce dáme nakrájené fíky, víno, ocet, chilli a vývar. Vaříme do úplného změknutí. Následně přepasírujeme a vrátíme na sporák. Převaříme a dochutíme soli, pepřem a medem. Odstavíme a zašleháme kousek másla na zjemnění omáčky.
Autor receptu: Pavel Berky