Omáčka
- šalotka 3 ks
Wellington
Postup přípravy
- Maso zbavíme blan a šlach. Poté osolíme, opepříme. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a maso osmahneme (necháme zatáhnout) ze všech stran. Jakmile máme hotovo, přendáme na talíř, potřeme hořčicí a necháme vychladnout. Mezitím si do mixéru dáme žampiony bez nožiček, česnek, který si nakrájíme na plátky, a sůl, vše důkladně rozsekáme najemno. Takto nachystanou směs dáme rovnou na rozpálenou pánev, přidáme tymián a dobře orestujeme. Hotovou směs dáme bokem. Teď vezmeme potravinářskou fólii, kterou přetáhneme přes prkýnko či pracovní desku, na fólii dáme plátky šunky, které lehce opepříme, a přidáme směs žampionů, na kterou pak položíme maso. Nyní se to musí pěkně zabalit a dobře dotáhnout. Takto připravený váleček vložíme na cca dvacet minut do mrazáku. Před vyndáním z mrazáku si opět nachystáme fólii, na kterou položíme listové těsto, a v hrníčku si rozšleháme žloutky. Vybalíme maso z fólie a položíme na těsto, zkusíme, jak nám vychází přehyb, přebytečné těsto odřízneme. Kolem dokola potřeme žloutkem a opět zabalíme. Vložíme do ledničky na 5 minut, rozehřejeme si troubu na 200 °C a nachystáme plech vyložený pečicím papírem. Po uplynutí vybalíme, vezmeme do ruky a celé potřeme žloutkem (kdo si troufne, může těsto tupou stranu nože ozdobit), položíme na plech a posypeme hrubozrnnou solí, vložíme do trouby asi na 30–45 minut (záleží na stáří, zralosti, velikosti masa – nejlépe když máme teploměr do trouby a nastavíme si teplotu na požadované propečení masa). Hotové maso krájíme na cca 3cm plátky (2 plátky na porci). Takto nakrájené maso vložíme na talíř a přelijeme omáčkou. Lze přidat malou oblohu: dvě přepůlená cherry rajčátka a trochu polníčku (malá hrst). Oblohu nepřelévat omáčkou!
- Omáčka: Vezmeme pánev, nejlépe tu, na které jsme opékali maso, dáme do ní půlku másla a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, poté přidáme víno, které se musí vyvařit (zredukovat) asi tak na polovinu (víno může být jakékoli, pokud vám však víno nechutná, nebude vám chutnat ani omáčka – zvolte tedy víno, které vám chutná), poté přidáme vývar a chvíli povaříme, sundáme z plotny, opepříme a podle chuti dosolíme. Vyndáme druhou polovinu másla, nakrájíme ho na kostky a postupně máslo vmícháme do omáčky.