Játrové knedlíčky
- kuřecí játra 500 g
Head
- morková kost 800 g
Head
- celer 1/2
- cibule 1
- česnek 1
- pepř 10
- nové koření 5
- bobkový list
- pórek
- petržel
- voda 2.5-3 l
- sůl 2 PL
Postup přípravy
- Kližku a morkové kosti spaříme horkou vodou. Do hrnce s čerstvou vodou přidáme očištěnou zeleninu a přivedeme k varu, poté přidáme předem spařenou kližku a morkové kosti. Necháme vařit cca 2 minuty a případně obereme vzniklý šum. Přidáme koření a stáhneme plamen. Takto připravený vývar táhneme 12 hodin, ideálně přes noc. Jakmile je vývar dovařený, vše scedíme, zavaříme novou zeleninu a játrové knedlíčky. Vývar také dochutíme. Bokem v osolené vodě uvaříme nudle, které dáme do polévky těsně před servírováním.
- Domácí nudle: Vypracujeme těsto z vajec a mouky a necháme ho 20 minut odpočinout. Poté vyválíme tenké pláty cca 1 mm, které necháme chvíli proschnout. Až jsou pláty suché, nakrájíme tenké nudličky.
- Játrové knedlíčky: Pomeleme játra a přidáme strouhanku, vejce, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Pokud je hmota příliš řídká, přidáme více strouhanky. Z hmoty vytvoříme kuličky, které zavaříme do polévky.