Suroviny
- hovězí maso 500 g
- cibule 1 kus
- celer 100 g
- mrkev 100 g
- petržel 100 g
- pórek 1 kus
- pepř několik kuliček
- nové koření několik kuliček
- bobkový list dle chuti
- česnek 1 stroužek
- sůl dle chuti
Postup
- Hovězí maso opláchneme, rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu.
- Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání. Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící.
- Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost.
Autor receptu: Aneta Pollak