Roastbeef
- vysoký roštěnec 800 g
- dijonská hořčice 170 g
- olivový olej 150 ml
- sůl
- pepř
Dijonská omáčka s kapary
- dijonská hořčice 4 PL
- smetana ke šlehání 120 ml
- sůl
- pepř
- česnek 1 stroužek
- kapary 1 a 1/2 PL
Postup přípravy
Hovězí roastbeef
- Očistíme roštěnec, pak maso osolíme ze všech stran, potřeme olivovým olejem a pomažeme třemi lžícemi dijonské hořčice, následně opepříme ze všech stran a vložíme na rozpálenou pánev, na které restujeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo.
- Poté, co máme maso orestované, položíme ho na plech vymazaný olivovým olejem, do masa vpíchneme teplotní sondu a vložíme do trouby předehřáté na 140 °C. Jakmile na sondě bude 50–55 °C, maso vyjmeme a necháme na lince chladnout.
- Poté nakrájíme na tenké plátky a servírujeme s dijonskou omáčkou s kapary a rozpečenou francouzskou bagetkou.
Dijonská omáčky s kapary
- Do malé mističky vložíme dijonskou hořčici a smetanu. Promícháme, aby se vše spojilo. Poté prolisujte česnek, přidáme sůl, pepř a opět promícháme. Nakonec vložíme najemno nasekané kapary a zamícháme.
- Necháme vychladit v lednici. Francouzskou bagetu nakrájíme, vložíme na plech a dáme do předehřáté trouby na 200 °C na pět minut.
Autor receptu: Zdeněk Slivka