Suroviny
- vepřové kotlety 1 kg
- gorgonzola 300 g
- jablko 2
- hovězí vývar
- rum 1-2
- cibule 4
- olej
- sůl
- pepř
- brambory 2 kg
- česnek 7
- smetana 2-3
- vejce 2
Postup přípravy
- Maso naklepeme, stačí rukou, a kotlety naložíme nejlépe den předem do soli, pepře, rumu a oleje, můžeme přidat i grilovací koření. Na dno plechu nakrájíme cibuli na kolečka, přidáme maso, které podlijeme hovězím vývarem, aby v průběhu pečeni nevyschlo, zakryjeme alobalem a dáme péct na 180°C na půl hodiny. Pak maso zkontrolujeme, otočíme, podlijeme a pečeme dalších 30-40 minut zakryté. Nyní přidáme plátky jablek a kousky gorgonzoly. Ke konci gratinování můžeme troubu přepnout na režim gril.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme ve vrstvách na máslem vymazaný plech. Mezi vrstvy přidáváme sůl a pepř dle chuti, česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme do mísy se smetanou a dvěma vejci. Touto směsi polijeme brambory tak, aby byly všechny zalité po okraj.
- Zakryjeme alobalem a pečeme hodinu na 180°C, brambory odkryjeme a pečeme zhruba další půlhodinu, dokud nejsou dozlatova křupavé s jemnou krustou.