Na servírování
- gravlax omáčka
- gravlax
Na omáčku
- olivový olej 2 PL
Na cuketové placičky
Na gravlax
- kopr 1 PL
Na omáčku
- cukr 1 ML
Postup přípravy
- Filet lososa s kůží vložíme do nádoby podobné velikosti, do které jsme dali potravinovou fólii. V misce si uděláme směs soli a cukru s trochou nasekaného kopru a vodky a směsí obalíme filet tak, aby byl kompletně zasypaný a nikde nebyl vidět. Náhledně ho překryjeme potravinovou fólií. Nádobu zakryjeme a dáme na 24 hodin do lednice. Po uplynutí 24 hodin filet vyndáme z lednice a důkladně omyjeme a osušíme. Filet nakrájíme po kůži na tenké plátky. Kůži necháme na zakrývání řezu.
- Gravlax omáčka: V misce si smícháme všechny ingredience dohromady a doladíme solí nebo cukrem dle chuti.
- Cuketové placičky: Cuketu opláchneme, nahrubo nastrouháme do mísy, včetně slupky, osolíme, necháme odstát a přebytečnou vodu vylijeme a vymačkáme. přidáme mouku a vajíčko. Připravíme směs tak, aby byla akorát řídká, cca textura bramboráku, aby bylo možné udělat placičky. Na pánvi rozpálíme ghí a pomocí polévkové lžíce vložíme na pánev jednu placičku po druhé. Opečeme dozlatova, necháme vychladit, naneseme zálivku a lžičkou připravíme lůžko ze žervé, na které položíme do růže stočené dva plátky lososa