Na dokončení
- mascarpone 500 g
Head
Postup přípravy
- Troubu si předehřejeme na 160°C. Mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a kypřicí prášek prosejeme do mísy. Do jiné dáme máslo, přisypeme cukr a prošleháme, poté přidáme žloutky, podmáslí (jogurt či olej) a promícháme. Přidáme moučnou směs, mandle, mrkev a promícháme. Nakonec vyšleháme bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem o průměru 20 cm a pečeme asi hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vyndáme, počkáme deset minut a korpus vyndáme z formy a necháme vychladnout.
- Mascarpone prošleháme s čerstvým sýrem, moučkovým cukrem a dochutíme citronovou šťávou. Korpus dvakrát podélně rozkrojíme a vzniknou tři díly. Na spodní část namažeme zhruba čtvrtinu krému, poté přiklopíme prostředním dílem, opět namažeme čtvrtinou krému a přiklopíme posledním korpusem. Celý dort potřeme zbytkem krému, uhladíme a dáme chladit, alespoň na dvě hodiny.
- Mrkvičky očistíme, zelenou nať a mrkvičky esteticky seřízneme a zapícháme do dortu.