Sýrová pomazánka
- čerstvý sýr
- čedar (strouhaný)
- cibule
Postup přípravy
- Připravíme kvásek, do hrnku teplou vodu, rozdrobíme droždí, zamícháme se lžičkou cukru, poprášíme lžící hladké mouky a přikryjeme. Počkáme 10–15 minut. Mezitím si do mísy prosejeme mouku, na okrajích osolíme, přidáme povolené sádlo a uprostřed uděláme důlek.
- Poté přidáme vzešlý kvásek a pustíme se do těsta (práci si ušetříte použitím robota). Pak těsto dáme na vál, rozdělíme na 3 koule, zploštíme a rozkrojíme na 4 části (každá má pak tvar trojúhelníku). Ty opět zploštíme válečkem tak, aby zůstal trojúhelníkový tvar. Od základny srolujeme směrem nahoru.
- Vzniklý rohlík utáhneme a upravíme do požadovaného tvaru. Rohlíky skládáme na plech s rozestupy, na každý plech 6 rohlíků. Přikryjeme potravinářskou fólií a zapneme troubu na 220 °C. Asi po 15 minutách dáme fólii pryč, rohlíky potřeme vajíčkem rozmíchaným se lžičkou vody. Můžeme posypat sýrem, semínky, slaninou. Pečeme asi 10 minut, ale ne příliš do zlatova, jinak by byly tvrdé.
- Sýrová pomazánka: Cibuli si nakrájíme nadrobno, smícháme s čerstvým sýrem a nastrouhaným čedarem, ochutíme a podáváme.
Autor receptu: Radka Havlánová