Suroviny
- hovězí maso (kližka/loupaná plec) 1 kg
- máslo 1 PL
- přepuštěné máslo 2 PL
- mrkev (nakrájená na kolečka) 1
- řapíkatý celer (nakrájený našikmo) 1 řapík
- slanina 100 g
- mrkev (nakrájená na kostičky) 1
- řapíkatý celer (nakrájený na plátky) 2 řapíky
- žampiony 100 g
- celer (nakrájený na kostičky) 100 g
- cibule
- česnek 1 stroužek
- rajský protlak 1 PL
- třtinový cukr 1 ML
- červené víno láhev
- hovězí vývar 500 ml
- tymián
- rozmarýn
- bobkový list
- máslo 60-100 g
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce vsypte slaninu a též ji orestujte. Přidejte mrkev, oba druhy celeru, cibuli a česnek, vše orestujte a vmíchejte lžíci třtinového cukru, ještě chvíli opékejte a nakonec přidejte lžíci rajčatového protlaku.
- Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 130C a pomalu zakryté duste minimálně tři hodiny.
- Když je maso měkké, omáčku přeceďte (zeleninu vyhoďte) a metličkou vmíchejte studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Vraťte do ní maso. Na lžíci másla orestujte mrkev a celer a ke konci přidejte lžičku třtinového cukru, aby zelenina zkaramelizovala. V druhé pánvi opečte na másle žampiony s trochou tymiánu.
- Hotové maso podávejte s bramborovou kaší a opečenou zeleninou.
Autor receptu: Lucie Zapalačová