Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve si předehřejeme troubu. Rozlámeme 350 g hořké čokolády na malé kousky. Čokoládu a 230 g másla dáme do hrnce a necháme rozpustit ve vodní lázni a spojíme dohromady. Následně čokoládovou směs přelejeme do misky a necháme chvíli vychladnout. Mezitím si navážíme 160 g hladké mouky a 150 g cukru. Dále si připravíme 5 vajíček (3 celé a 2 žloutky). Do čokolády přihodíme cukr, špetku soli, následně vmícháme svižně vajíčka tak, aby se nám směs spojila. Pak přidáváme po třech částech mouku (ideálně přesetou). Do směsi přidáme kousky čokolády, protože čokoládou nic nezkazíme. Plech si vysteleme pečicím papírem. Hotové těsto vlijeme na plech a rozprostřeme po celé ploše. Pečeme na 180 °C cca 30 minut. Necháme vychladnout a po vychladnutí dáme do ledničky.
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme a seškrábneme veškerá semínka. V hrnci zahřejeme mléko, většinu cukru a špetku soli. Přidáme vanilková semínka, včetně obou polovin vanilkového lusku. Těsně před bodem varu stáhneme z plotýnky. Přiklopíme pokličkou a necháme hodinu louhovat. Do šlehací misky vyklepneme žloutky a přidáme tři lžíce cukru, dobře vyšleháme. Mléko opět zahřejeme, a pak velmi pomalu, za neustálého šlehání, přiléváme do žloutkové směsi. Přiléváme jen část mléka, dokud žloutková směs není horká. Za neustálého míchání pomalu vaříme, dokud směs nezhoustne natolik, aby zůstala na lžíci. Do směsi přilijeme smetanu a necháme lehce zchladnout. Pak přimícháme vanilkový extrakt a necháme úplně vychladnout. Vanilkovou směs vložíme do lednice a nejlépe přes noc chladíme. Ovšem minimum jsou 4 hodiny. Před nalitím směsi do zmrzlinovače vyjmeme vanilkový lusk. Zmrzlinovač zapneme na 45 minut a necháme pracovat. Hotovou vanilkovou zmrzlinu necháme ještě mrazit v mrazáku, většinou stačí pár hodin. Vše naservírujeme na talíř a přidáme borůvky s malinami. Na zmrzlinu můžeme vložit lístek máty.