Domácí pečivo
- hladká mouka
- sůl 2 ML
Head
Postup přípravy
- Brokolici nakrájíme na menší kousky. Košťál nakrájíme taktéž na malé kousky a na másle osmažíme. Přidáme vývar (cca 1,5 l), zbytek brokolice a necháme provařit, dokud nám brokolice nezměkne. Vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme brokolici, přidáme muškátový oříšek (je celkem aromatický, takže stačí trochu), osolíme, opepříme, dle chuti přidáme smetanu a dohustíme. Podáváme s domácím pečivem.
- Domácí pečivo: Prosátou mouku smícháme se solí, uděláme v ní důlek, tam přidáme lžičku cukru a část z už odměřené vlažné vody. Do důlku s vodou rozdrobíme droždí a zhruba 10 minut necháme. Pak zaděláme těsto a necháme vykynout. Po vykynutí těsto zpracujeme do bochánku, rozdělíme na čtyři díly, každý díl zase zpracujeme do bochánku a vyválíme šišky. Ty dáme na šířku plechu, na kterém je teflonová fólie nebo papír na pečení. Bagety nařízneme šikmými řezy, přikryjeme je utěrkou a necháme vykynout. Potřeme je vlažnou vodou, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pečeme zhruba 22–25 minut při teplotě 210–220 °C.