Suroviny
- brambory 600 g
- šalotka 1
- zeleninový vývar
- smetana ke šlehání
- máslo 2 PL
- bylinky
- žampiony
- olej 1 PL
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Na lžíci oleje zpěníme šalotku, přidáme na kostičky nakrájené brambory a necháme je opéct. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí brambor. Jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme je ponorným mixérem.
- Přidáme smetanu, osolíme, opepříme a necháme povařit. Pokud by byla polévka moc hustá, zředíme ji vývarem nebo vodou. Na pánvi si na másle osmažíme na plátky nakrájené žampióny a posypeme bylinkami dle chuti.
- Servírujeme v hlubokém talíři, nahoru nasypeme osmažené žampióny a posypeme bylinkami – například koprem, majoránkou apod.
Autor receptu: Jaroslav Zaoral