Postup přípravy
Bagetka
- Prosátou mouku smícháme se solí, uděláme v ní důlek a do něj dáme lžičku cukru s odměřenou vlažnou vodou. Do důlku s vodou rozdrobíme droždí a necháme cca 10 minut pracovat.
- Poté vše promísíme, zaděláme těsto a necháme ho kynout. Po vykynutí těsto zpracujeme do 4 bochánků a necháme nakynout. Bochánky přendáme na plech s pečicím papírem, šikmo je nařízneme a překryté utěrkou necháme opět vykynout.
- Předehřejeme si troubu na 210–220 °C. Bochánky potřeme vlažnou vodou a dáme péct na 20–25 minut. Po vytažení je dobré bagetky potřít máslem.
Vajíčková pomazánka
- Uvařené tvrdé vejce oloupeme a nastrouháme je nahrubo do misky. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno.
- K vejcím do misky přidáme cibuli, hořčici, sýr Cottage, sůl a pepř a vše promícháme. Můžeme dle chuti přidat bylinky – například pažitku.
Avokádová pomazánka
- Avokádo napůl rozkrojíme a vyndáme pecku, lžící vydlabeme vnitřek, který rozmačkáme v misce.
- K avokádu přidáme pár kapek citrónové šťávy, sůl, pepř, prolisovaný stroužek česneku, lučinu a vše pořádně vidličkou rozmělníme.
Autor receptu: Jaroslav Zaoral