Suroviny
- bílé kysané zelí 2x 500 g
- cibule 2-3
- uzený špek 100 g
- sádlo 50 g
- klobása 4-5
- brambory 500 - 750 g
- nové koření
- bobkový list
- celý kmín
- celý pepř
- sůl
Jíška
- máslo 50 g
- hladká mouka 50 g
- mletá paprika
Postup
- Špek nakrájíme na malé kostičky, cibuli nakrájíme najemno, klobásy nakrájíme na kolečka. Ze zelí vymačkáme šťávu do misky a zelí mírně pokrájíme. Do rozpáleného hrnce nasypeme špek a necháme ho pustit tuk (pokud pustí málo tuku, přidáme sádlo), na rozpálený tuk přidáme cibuli a osmahneme do sklovata, poté přidáme klobásu a osmahneme ji (pokud se začne cibule nebo klobáse připalovat, přidáme další sádlo).
- Poté přidáme zelí, lehce ho osmahneme a zalijeme cca 1,5 l vroucí vody, přidáme šťávu ze zelí a koření (většinou nemusíme solit, protože šťáva ze zelí je slaná dostatečně) a pod pokličkou za občasného míchání vaříme.
- Oškrábané a na malé kostky nakrájené brambory vaříme v osolené a okmínované vodě ne úplně do měkka. Poté je scedíme a přidáme do polévky (pokud se nevejdou, přidáváme je do jednotlivých porcí).
- Na pánvi nebo v malém hrnci rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou a mletou sladkou paprikou, důkladně promícháme a přidáváme mouku nebo máslo, abychom získali optimální konzistenci jíšky (ne příliš tekutá, a ne zcela pevná).
- Jíšku necháme vychladnout a přidáme do polévky, kde ji důkladně rozmícháme a necháme polévku ještě alespoň 10 minut vařit i s jíškou. Polévku podáváme s čerstvým rohlíkem.
Autor receptu: Zdeněk Novotný
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!