Suroviny
- topinambur 500 g
- cibule 1
- česnek 2 stroužky
- Máslo 80 g
- bílé suché víno 100 ml
- vývar 1 l
- smetana ke šlehání 150 ml
- rostlinný olej
- tymián
- sůl
- pepř
Postup
- V hrnci rozehřejeme máslo a opečeme na něm cibuli nakrájenou najemno a dva stroužky česneku, také nakrájeného najemno. Přidáme oloupané topinambury nakrájené na kostičky a snítku tymiánu. Slupky od topinamburů ovšem nevyhazujeme. Ještě chvíli restujeme. Poté přilijeme suché víno a necháme odpařit.
- Následně vše zalijeme vývarem a vaříme do měkka (záleží, na jak velké kusy máte topinambury nakrájené). Odebereme tymián, přilijeme smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Následně dochutíme solí a pepřem. Na chipsy použijeme topinamburové slupky, které smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova.
- Po dosmažení je necháme okapat na papírové utěrce, která vsákne přebytečný tuk. Hotovou polévku dozdobíme smaženými chipsy a snítkou tymiánu.
Autor receptu: Martin Bláha