Suroviny
- vepřový bůček ((ideálně 1 cm plátky))
- udon nudle (předvařené) 3 balení
- pórek 1/2
- mrkev 2
- cibule 1
- čínské zelí 1/2
- bílé zelí 1/8
- brokolice 1/4
- paprika
- olej
Marináda bun cha
- cibule 1
- česnek 5 stroužků
- chilli vločky
- sójová omáčka
- třtinový cukr
- limetka
- citronová tráva
- koření pěti vůní
Teryiaki
Na ozdobu
- klíčky (sójové, mungo) hrst
- jarní cibulka
- sezamová semínka
- arašídy hrst
- koriandr
- bazalka
- limetka
Postup
Teryiaki
- Všechny ingredience smícháme v kastrolku a dolijeme 100-200 ml vody, kontrolujeme chuť omáčky a podle toho můžeme docílit perfektního výsledku, přidáme škrob a pořádně ho rozmícháme, přivedeme směs k varu.
- Jakmile směs zhoustne díky škrobu, zkontrolujeme konzistenci a podle toho ještě přidáme vodu nebo škrob, omáčka by měla být spíš hustá.
Marináda Bun Cha
- Všechny suroviny smícháme a zalijeme olejem a vodou, podle množství masa tak, aby bylo ponořené do marinády.
- Bůček vybíráme napůl masitý a napůl špekatý, ideální chuť. Pokud možno, bůček krájíme na 5-10 mm silné plátky, měly by být co nejpodobnější. Marinujeme v lednici ideálně přes noc.
- Pokrájíme si zeleninu na střední kousky a dáme si ji do misek, udon nudle vybalíme ze sáčku a dáme je do vařící vody, aby se od sebe rozdělily a dodělaly asi na 3 minuty. Scedíme nudle, rozpálíme pánev na maximum, nalejeme do ní olej na smažení (arašídový) a vhazujeme do ní zeleninu, začneme cibulí, mrkví, brokolicí, zelím, a nakonec papriku a čínské zelí, které jsou nejjemnější, a proto je nesmíme moc dlouho tepelně upravovat, snažíme se mít vše na zkus.
- Až máme zeleninu lehce orestovanou, vhodíme do pánve nudle a Teryiaki omáčku, kterou jsme si připravili jako první. Celou směs několikrát promícháme.
- Stranou si připravíme gril, do kterého vložíme bůček z marinády, ve které přes noc odpočíval. Domácí gril zavřeme a čekáme až bůček bude krásně dozlatova, může to trvat 3-5 minut.
- Když máme nudle a bůček hotový, servírujeme na talíř nebo do mísy. Ozdobíme bůčkem, koriandrem, arašídy, bazalkou, sezamovým semínkem.
- Snažíme se mít wok před podáváním rozpálený na vyšší stupeň a udržet tak nudlovou směs horkou. Můžeme jíst vidličkou nebo hůlkami.
Autor receptu: Kristýna Franke
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!