Suroviny
- hladká mouka 500 g
- sůl 1 PL
- olivový olej 115 ml
- voda 115 ml
- kypřicí prášek do pečiva 1 ML
Postup
- V míse smícháme 2/3 mouky se solí, vodou a olivovým olejem. Vytvoříme tak řídké hladké těstíčko, se kterým se bude lépe pracovat. Pomocí hnětače nebo ručně vařečkou toto těsto mícháme alespoň 10 minut, dokud nebude krásně hladké, pružné a pěkně se táhnout. Nyní můžeme přidat postupně zbylou mouku a p
- okračovat v míchání nebo si těsto dát na pomoučený vál ještě chvíli hníst. Je možné, že ani nevyužijete všechnu mouku, záleží totiž na její savosti, také pokud se rozhodnete část nebo celou mouku nahradit celozrnnou. Hotové těsto by nemělo být příliš tuhé, ale musí být krásně hladké a pružné. Rozdělíme jej na 12–16 stejných dílů a každý rozválíme na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
- Na sporáku si rozehřejeme pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečeme do světle zlata. Pokud máte tál na gril, je také velmi vhodný. To, že placku máte otočit, poznáte, že se těsto začne nafukovat a tvořit velké bubliny. Neopékejte je příliš dlouho, byly by pak tvrdé a nedaly by se do nich balit různé náplně.
- Pokud nespotřebujete všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi. Doplníme zeleninou a přísady dle chuti.
Autor receptu: Marie Mészárosová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!
Avokádové guacamole: Dokonalý základní recept s tipy, jak ho ještě vylepšit