Suroviny
- steaky z tuňáka 4-5
- chimichurri
- zelené fazolky 300 g
- sladká brambora (batát) 1
- olivový olej
- červená cibule 2
- česnek stroužek
- bílé víno 2 dcl
- kmín 1 ML
- máslo
- sůl
- pepř
Postup
Batátové pyré
- Nakrájíme batátu na menší kusy a dáme vařit společně se solí a kmínem.
- Uvařenou bramboru rozmačkáme do hladka a přidáme máslo, případně sůl dle chuti.
Zelené fazolky
- Rozpálíme si na pánvi olivový olej a přidáme lisovaný česnek.
- Poté přidáme pokrájené fazolové lusky a lehce ochutíme solí.
Červená cibule
- Do pánve s rozpáleným olivovým olejem přidáme na klínky nakrájenou červenou cibuli, necháme trošku změknout a zalijeme bílým vínem.
- Zakryjeme pánev víkem a necháme společně podusit. Pak pánev odkryjeme a restujeme, dokud není víno zcela vyvařené. Cibule by měla mít skoro džemovou konzistenci.
Tuňák
- Tuňáka osušíme a potřeme olivovým olejem a lehce osolíme a opepříme. Se solí opravdu opatrně, tuňák se snadno přesolí. Do suché rozpálené pánve (ideální je pánev se silným dnem nebo můžeme použít gril) dáme tuňáka a opečeme z obou stran cca 2 až 3 minutky, podle tloušťky steaku.
- Tuňák by neměl být zcela propečen, aby nebyl vysušený. Tuňáka vyndáme z pánve a nakrájíme na plátky.
- Na talíř dáme batátové pyré, fazolky a plátky tuňáka. Na tuňáka dáme chimichurri omáčku dle chuti a poté přidáme cibulku.
Autor receptu: Terezie Jandová