Suroviny
- zadní hovězí maso 500 g
- hořčice
- slanina
- natvrdo uvařené vejce
- nakládané okurky
- potravinářský provázek
- mouka
- cibule
- sádlo
- sůl
- pepř
Postup
- Maso si nakrájíme na plátky a v potravinářské fólii si je naklepeme. Takto připravené plátky si osolíme a opepříme z každé strany. Celé plátky potřeme hořčicí. Do každého plátku si začneme vkládat vajíčko, okurku a slaninu. Každý plátek s náplní srolujeme a svážeme potravinářským provázkem, aby náplň zůstala uvnitř.
- Na pánev vložíme nakrájenou slaninu, a když je vše dostatečně rozpálené, vložíme ptáčky a ze všech stran zatáhneme. Ptáčky vyndáme stranou a vložíme najemno nakrájenou cibuli, můžeme osolit. Od cibulky se odvíjí tmavost omáčky. Jakmile má cibulka nahnědlou barvu, přendáváme do papiňáku společně s ptáčky, zalijeme vývarem a dusíme zhruba 1,5 hodiny. Než se ptáčci uvaří, dáme si rozehřát sádlo, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku.
- Ptáčky vyndáme a zahustíme jíškou, převáříme 20 minut, dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád kyselejší, může přidat lák z okurek. Ptáčky rozmotáme a vložíme prohřát do omáčky. Podáváme s vařenou rýží.
Autor receptu: Veronika Lopourová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!