Suroviny
- skyr 400 g
- vanilkový cukr 40 g
- citronová kůra
- vanilkový lusk
- ananas 1/2
- hruška
- jahody
- maliny
- hroznové víno
- máta
- oplatky
- mučenka
- čekankový sirup
Postup
- Skyr promícháme s vanilkovým cukrem, vanilkou, citronovou kůrou a necháme v lednici odpočinout. Ovoce používáme sezónní, na gril se hodí od ananasu po blumy, broskve, nektarinky, hroznové víno, meruňky, jablka, hrušky atd.
- Ovoce vložíme do grilu, ne ale úplně na přímý oheň, a necháme ho tam pomalu dělat, aby získalo barvu a chuť z grilu a zkaramelizovalo. Ovoce hlídejte a otáčejte, ananas klidně vcelku, slupka může být i trochu černá, to pak jen okrájíte a použijete sladký vnitřek. Hroznové samozřejmě chce kratší dobu, jak hrozny začnou praskat, tak ven z grilu.
- Poté, co nandáme skyr na velký talíř a lžící ho rozprostřeme, vezmeme vlažné ovoce do ruky a měkké broskve, meruňky apod. roztrháme na kusy, ať šťáva hezky kape přímo do krému. Hroznové víno jen natrháme ze stopky. Ovoce jahody, maliny, borůvky atd. dáváme čerstvé.
- Celý dezert pokapeme sirupem a vymačkáme čerstvou mučenku. Nakonec rozdrtíme sušenky (máslové) a posypeme celý dezert, na konec zdobíme mátou.
Autor receptu: Miloš Dub
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!