Suroviny
- olivový olej 5 PL
- žloutek 4
- vejce 1
- špagety 875 g
- čerstvě namletý pepř
- slanina (guanciale) 375 g
- pecorino 1 a 1/4 hrnku
- sůl
- pepř
Postup
- Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme slaninu za občasného míchaní dozlatova a ihned stáhneme z plamene. V míse ušleháme žloutky s celým vejcem a přidáme pecorino, vzniknout by měla hustá kaše.
- Je-li příliš hustá, můžeme opatrně po lžicích přidat vodu ze špaget, nemělo by to však být nutné. Těsně před dokončením špaget smícháme vychladlou slaninu s vaječnou směsí a řádně opepříme.
- Špagety scedíme, ale měly by zůstat ještě mírně vlhké, a rovněž přidáme do mísy. Vše rychle smícháme (teplotou špaget zajistíme, že se vajíčka dostatečně prohřejí) a ihned podáváme.
Autor receptu: Michaela Esenderová