Suroviny
Smetanový sýr
- selský jogurt (3,5 % tuku) 500 g
- sójová smetana 200 ml
- pažitka hrst
- pepř
Bagetky
- hladká mouka 350 g
- polohrubá mouka 100 g
- žitná mouka (celozrnná) 100 g
- sušené droždí 2 ML
- med 2 ML
- sůl 1-2 ML
- voda 350 ml
- mouka (na pomoučení)
Postup
- Do mísy položíme síto, které vysteleme čistou utěrkou. Smícháme jogurt se smetanou a vzniklou směsí naplníme síto.
- Směs necháme do druhého dne při pokojové teplotě odležet. Hotový sýr dochutíme dle chuti. Okurky omyjeme a škrabkou na brambory uděláme dlouhé plátky, ty dáme na papírové ubrousky, které vsáknou přebytek vody.
- Plátky pak pomažeme sýrem a srolujeme, případně připíchneme párátkem.
Bagetky
- Do velké mísy dáme sůl s moukou. V kastrůlku lehce ohřejeme vodu, přidáme med, rozmícháme a trošku vody odlijeme bokem do menší misky, kde rozmícháme droždí, které následně necháme pár minut vzejít.
- Do mísy k mouce přidáme kvásek i zbytek vody a vařečkou důkladně mícháme – netrvá to dlouho, těsto bude lepkavější, ale to vůbec nevadí. Lehce pomoučníme vrch a dáme na hodinu a půl kynout.
- Troubu si předehřejeme na 230 °C. Na pomoučněném vále prohněteme těsto, rozdělíme ho nožem na požadovaný počet baget (ideálně 3–4 kusy) a lehce je vytvarujeme, není potřeba ani žádné válení.
- Necháme 5 minut stát, pokapeme osolenou vodou, pomoučníme hladkou moukou a nožem uděláme pár ostrých zářezů. Pečeme zhruba 20–25 minut.
Autor receptu: Irena Balková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!