Švestková omáčka
- sušené švestky 4 hrsti
- červené víno 500 ml
- máslo
Postup
- Panenku si očistíme, odblaníme, nakrájíme na silnější plátky (coby slabé špalíčky), osolíme, opepříme dle chuti, přidáme také koření na pečení. Rukama „vmasírujeme“ do masa. Na pánvi lehce orestujeme.
- Naskládáme na pekáč/plech a dáme péct cca na 40 minut při teplotě 150 °C. Než se nám panenka upeče, připravíme si omáčku a brambory.
- Brambory omyjeme a nakrájíme na plátky. Vyskládáme na plech, pokapeme olejem, zasypeme rozmarýnem (nejlépe poklademe snítkami čerstvého, pokud nemáme, tak dáme sušený) a pečeme dozlatova.
Švestková omáčka
- Do menšího kastrůlku hodíme na máslo čtyři hrsti sušených švestek, ty zalijeme červeným vínem (cca 0,5 l).
- Hlídáme a mícháme, jakmile se švestky rozvaří, omáčka je hotová.
Autor receptu: Petra Vránová