Suroviny
- kuřecí prsa 1 kg
- těstoviny 500 g
- slanina 200 g
- červená cibule 2
- česnek 3 stroužky
- hovězí vývar 300 ml
- smetana na vaření 1
- strouhaný parmazán 1/2 šálku
- bazalka 1 PL
- oregano 1 PL
- mletá červená paprika 1 ML
- sušená rajčata 1/2 šálku
- pepř 1 ML
- koření na kuře
- máslo 2 PL
- špenát 200 g
- bazalka (na ozdobu)
- olej
- sůl
Postup
Uvaříme si těstoviny. Kuřecí prsa osolíme, opepřeme, obalíme v koření na kuře nebo grilovacím a opečeme na pánvi s olejem. Restujeme na střední teplotě, dokud není kuře zlatavé a propečené, asi 6–8 minut z každé strany. Poté kuře vyndáme a dáme stranou. Po vychladnutí nakrájíme na menší kousky. Na stejnou pánev přidáme 2 lžíce másla.
Necháme máslo rozpustit, a pak přidáme slaninu nakrájenou na větší kostky. Smažíme ji na střední teplotě asi 5 minut, dozlatova. Jakmile bude slanina dozlatova, tak přidáme cibuli a česnek nakrájené nadrobno a smažíme dalších 3-5 minut, dokud cibule nezměkne. Nakonec přidáme sušená rajčata nakrájená na kousky a minutu smažíme.
Přilijeme hovězí vývar a smetanu, dobře promícháme. Necháme směs přejít varem a potom ji na mírném ohni vaříme 5 minut, aby se trochu zredukovala. Přidáme sušenou bazalku, oregano, červenou papriku, sůl a pepř. Dále přimícháme strouhaný parmezán a pokračujeme ve vaření, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezíská krémovou konzistenci.
Nakonec přidáme čerstvý špenát a promícháme. Do omáčky přidáme uvařené těstoviny a promícháme je, aby byly dobře pokryté omáčkou. Navrch položíme nakrájené prso. Podáváme posypané parmezánem a ozdobené čerstvou bazalkou.
Autorka receptu: Beáta Králová