Suroviny
- cibule 2 a 1/2
- mrkev 1 a 1/4
- kořenová petržel 1 a 1/4
- celer 1/3
- česnek 2 a 1/2 stroužku
- kuřecí kosti 1,25 kg
- slunečnicový olej 2 a 1/2 PL
- voda 2 a 1/2 l
- pepř 5 kuliček
- bobkový list 2 a 1/2
- sůl
- pepř
Postup
- Omyjeme kuře a dáme ho do velkého hrnce. Zalijeme studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené (asi 5 litrů). Přiklopíme a přivedeme k varu. Ztlumíme a necháme zvolna táhnout 30 minut. Občas sebereme pěnu.
- Pak přidáme mrkev, řapíkatý celer, cibuli, 1 zarovnanou lžíci soli, ½ lžičky pepře a vaříme, až zelenina změkne a kuře bude zcela uvařené, trvá to zhruba 20 minut.
- Pomocí kleští a děrované sběračky kuře přendáme na pekáč. Necháme 10 minut chladnout. Vývar se zeleninou však mezitím zpola přiklopený dále vaříme. Kuře vykostíme a maso rozdělíme na kousky o velikosti sousta. Kosti vrátíme do vývaru a necháme bublat přiklopené dalších 30 minut. Podle potřeby doléváme vodu, aby bylo vše stále pod hladinou.
- Vyjmeme skelet a vývar přecedíme přes jemné síto. Lehce stlačíme zeleninu, abychom z ní dostali co nejvíce tekutiny.
Autor receptu: Václav Kuzma