Suroviny
- polohrubá mouka 500 g
- máslo 250 g
- moučkový cukr 100 g
- vejce 2
- plnotučné mléko 2 PL
- vanilkový lusk
Náplň
- jablka 1 kg
- cukr krupice 100 g
- kyselina citrónová špetka
- skořice špetka
Postup
- Do větší mísy prosejeme mouku společně s cukrem a kypřicím práškem, přidáme špetku soli a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Do sypké části těsta rozsekáme pomocí nože změklé máslo, přidáme vejce a mléko a rukama krátce, ale dobře propracujeme. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme asi na hodinu odležet do lednice.
- Mezitím připravíme náplň. Omytá jablka zbavíme jadřinců a i se slupkou je nastrouháme na okurkovém struhadle. Přidáme pudinkový prášek, cukr a špetku skořice a kyseliny citrónové. Dobře promícháme. Středně velký plech vymažeme máslem. Na vále, lehce poprášeném hladkou moukou, vyválíme do velikosti plechu polovinu odleželého těsta.
- Pomocí válečku těsto přeneseme na plech, prsty těsto v plechu dorovnáme tak, aby mělo asi centimetr zvednutý okraj. Na takto připravenou první polovinu těsta stejnoměrně rozprostřeme jablkovou náplň. Pak na pomoučeném vále vyválíme druhou polovinu těsta a opět pomocí válečku přeneseme na plech tak, aby těsto náplň zakrylo.
- Přebytečné konce těsta odřízneme a ozdobíme jimi vršek koláče. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 30 minut.
- Hotový koláč začíná zlátnout, když do něj zapíchnutou špejli vytáhneme bez jakýchkoli zbytků těsta. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem.
Autor receptu: Pavlína Hamáčková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!