Suroviny
Postup
Pečené brambory
- Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme ve slané vodě. V troubě si předehřejeme pekáč s olejem.
- Uvařené brambory slijeme a párkrát prohodíme v cedníku, aby byly více „chlupaté“. Nasypeme do rozehřátého pekáče, promícháme s olejem a upečeme dozlatova.
Hovězí steak
- Steak necháme od rána odležet v pokojové teplotě, osolíme a opepříme. Steak dáme na rozpálenou pánev s kapkou oleje a uděláme do hnědé zkaramelizované barvy. Steak otáčíme, pak jej dáme na mírný plamen, přihodíme stroužek česneku, větvičku tymiánu a pár kostek másla.
- Rozpuštěné máslo přeléváme opakovaně lžící přes steaky. Po 10 minutách steaky vyndáme a necháme 7–8 minut odpočinout. Nakrájíme na tenké plátky.
Pepřová omáčka
- Do pánve po steacích dáme nakrájenou vetší cibuli a necháme restovat 3–5 minut. Přidáme nakládáný pepř, 250 ml smetany a lehce osolíme.
- Necháme spolu zredukovat o 25 %. Obsah pánve přecedíme přes jemné sítko a omáčku případně dochutíme solí a namletým pepřem pro zesílení chuti.
Autor receptu: Daniel Miler