Suroviny
Postup
- Cibuli oloupeme. Překrojíme na polovinu a pak nakrájíme podélně na nudličky (nožem vždy kolmo ke středu cibule). Máslo necháme rozpustit ve velkém kastrolu nebo hrnci. Přidáme cibuli, vydatně osolíme a promícháme s rozpuštěným máslem. Přiklopíme poklicí a podusíme, dokud cibule pěkně nepustí vodu a dokud nezavadne (asi 10 až 15 minut). Odklopíme poklici a za občasného míchání necháme cibuli postupně zkaramelizovat. Podle velikosti dna hrnce vám to zabere 30 až 60 minut.
- Vždy když se cibule na dně trochu přichytí, tak připečeniny rozmícháme do cibule a její šťávy. Cibule bude postupně tmavnout a zároveň se bude zmenšovat její objem. Úplně ke konci můžete připáleniny uvolnit i malým množstvím vody (dvě lžíce), která se ihned vyvaří. Jakmile bude mít cibule tmavě hnědou barvu, zaprášíme ji moukou a pár minut společně orestujeme. Zalijeme připraveným vínem a necháme z části odvařit. Zalijeme vývarem a promícháme. Necháme vařit alespoň 30 minut.
- Bagetu nakrájíme na plátky. Potřeme trochou oleje a necháme zapéct z obou stran v troubě dokřupava a do zlatohnědé barvy. Ještě můžeme potřít česnekem. Hotovou polévku rozdělíme do misek, které snesou zapékání v troubě. Přidáme plátky bagety a zasypeme strouhaným sýrem. Dáme do trouby s horním ohřevem nebo grilem a necháme sýr pěkně zapéct. Poté opatrně servírujeme.
Autor receptu: Sebastian Bednář