Suroviny
- vepřová pluma 600 g
- hovězí picanha 600 g
- brambory grenaille 800 g
- olivový olej
- uzená sůl
- směs bylinek
- směs listových salátů
- zelená paprika
- červená paprika
- citrony 1
- hladkolistá petržel hrst
- koriandr hrst
- slunečnicová semínka 4 PL
- chilli paprička
- česnek
- sůl
- pepř
Marináda asie
- rybí omáčka
- sezamový olej
- sójová omáčka
- ústřicová omáčka
- sušený zázvor
- sweet chilli omáčka
- koriandr
- olivový olej
- česnek
Omáčka mojo rojo (červená)
- červená paprika 400 g
- česnek 4 stroužky
- chilli vločky 1/2 ML
- římský kmín 1 ML
- uzená paprika 1 PL
- vinný ocet 2 PL
- olivový olej 3 PL
- slunečnicová semínka 40 g
- sůl
- pepř
Omáčka mojo verde (zelená)
- zelená paprika 400 g
- česnek 4 stroužky
- římský kmín 1 ML
- hladkolistá petržel hrst
- koriandr hrst
- vinný ocet 2 PL
- olivový olej 3 PL
- slunečnicová semínka 40 g
- sůl
- pepř
Postup
Asijská marináda
- Polévková lžíce od každého, bylinky, česnek atd. Vše vymixujeme. Vepřovou plumu omyjeme, osušíme a vložíme do vakuovacího pytle či uzavíratelné nádoby.
- Přidáme marinádu, zavřeme či zavakuujeme a necháme s masem pár hodin kamarádit.
Picanha
- Omyté a osušené maso nakrájíme na steaky aspoň 3 cm tlusté (u tenčích se špatně hlídá stupeň propečení a maso je hned propečené).
- Opepříme, vložíme do vakuovacího pytle rovnoměrně v jedné vrstvě, přidáme trochu olivového oleje a pár bylinek. Zavakuujeme a opět necháme pár hodin ležet v chladu.
Grenaille
- Omyté brambory vložíme do kastrolu s vodou, solí, česnekem a bylinkami. Brambory vaříme tzv. na skus, nechceme je úplně měkké, budou se ještě grilovat.
- Hotové brambory slijeme a hodíme na gril. Když jsou hezky opečené, dáme je do mísy, zakápneme olivovým olejem nebo pestem, prosolíme a můžeme servírovat.
Omáčky
- Papriku očistěte a nakrájejte na kousky. Rozmixujte ji dohladka se všemi ostatními surovinami. Vzniklou omáčku podávejte k pečené zelenině jako svěží dip.
- Skvěle se ale hodí i k pečenému masu například při grilování. Pro delší uchování ji přendejte do skleniček, povrch zalijte olivovým olejem a takto uložte do lednice.
Autor receptu: Miloš Dub
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!