Marináda
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- med 2 PL
- dijonská hořčice 2 ML
- sušený česnek 1,5 ML
- olivový olej 2 PL
- sušená paprika 1/2 ML
- sezamová semínka
Šťouchaný brambor
- brambory 15
- cibule
- slanina
- Máslo
- plnotučné mléko
- sůl
Postup
- Předehřejeme si troubu na 200 °C, připravíme si zapékací mísu, do které nalejeme na dno trochu olivového oleje, dáme plátky citrónu, na ty uložíme kousky lososa a potřeme 2/3 marinády (všechny ingredience na marinádu si promícháme předtím v misce).
- Pečeme cca 15 minut, poté potřeme zbytkem marinády a dáme na 3 minuty na 220 °C dopéct a servírujeme posypané sezamem a se šťouchaným bramborem.
Šťouchaný brambor
- Vezmeme 15 středních brambor, oškrábeme, uvaříme ve vroucí vodě, poté na vedlejší pánvičce osmahneme trošku cibulky a slaniny a následně šťouchadlem rozmačkáme brambory.
- Přidáme trochu másla a lehce mléka a přidáme cibulku a slaninu a promícháme.
Autor receptu: Jiřina Anna Jandová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!
Grilovaný filet z lososa s opečenými bramborami podle Zdeňka Pohlreicha