Suroviny
- odřezky (z chřestu (stonky, slupky)) 400 g
- chřest 8 stonků
- máslo 80 g
- mouka 2 PL
- zeleninový vývar 1 l
- smetana ke šlehání 250 ml
- mandlové mléko
- mandle
- bílý pepř
- sůl
Postup
- Z chřestu odřízneme hlavičky, zbylé stonky nakrájíme na špalíčky včetně dřevnatých konců. Na rozpuštěném másle orestujeme špalíčky chřestu, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme 20–30 minut.
- Poté rozmixujeme, přecedíme přes hustý cedník, přidáme hlavičky chřestu a krátce povaříme. Podáváme s kerblíkem, opraženými mandlemi a pěnou z mandlového mléka.
Autor receptu: Jakub Hodan