Suroviny
- máslo 40 g
- cibule 1 střední
- česnek 1 stroužek
- brokolice 500 g
- zeleninový vývar
- smetana 150 g
- muškátový oříšek
- pečivo na krutony 2
- sůl
- pepř
Postup
Osmažíme do zlatova najemno nakrájenou cibuli a česnek na másle. Přidáme nakrájenou brokolici a necháme chvíli zarestovat. Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme cca 10-15 minut vařit, dokud brokolice nezměkne.
Slijeme vývar do mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme brokolici v hrnci. Přilijeme smetanu a postupně upravujeme hustotu přiléváním libovolného množství vývaru. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Opražíme na kostky nakrájené pečivo na pánvi s trochou oleje a dvěma stroužky česneku (které se před servírováním odstraní). Při podávání polijeme lžičkou smetany a ozdobíme mletým pepřem a krutóny.
Autor receptu: Pavel Karásek