Bbq omáčka
- Cibule 1/2 ks
- kmín 1 lžička
- sladká paprika 1 lžíce
- cayenský pepř 1/2 lžičky
- rajčatové pyré 200 g
- Česnek 1 stroužek
- Worcestrová omáčka 1 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- melasa 1–2 lžíce
- dijónská hořčice 2 lžíce
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
Pulled pork
- vepřová krkovice s kostí 1 kg
- BBQ omáčka
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
Pečené hranolky s česnekem a bylinkami
- brambory 1,5 kg
- Olivový olej 80 ml
- Česnek 3 stroužky
- čerstvé bylinky (např. šalvěj, rozmarýn, tymián) 1 hrst
- čerstvě mletý pepř
Na dokončení
- burgerové housky 6 ks
- zbytek BBQ omáčky
- červená cibule
- dobré nakládané okurky
Postup přípravy
- Začněte BBQ omáčkou: cibuli nakrájejte najemno. Zpěňte ji na trošce oleje doměkka a posypejte kmínem, paprikou a cayenským pepřem. Chviličku restujte, dokud se koření nerozvoní a přilejte rajčatové pyré. Česnek prožeňte česnekovačem a přidejte do omáčky. Přidejte worchester, jablečný ocet, třtinový cukr, melasu, hořčici a povařte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plamenu a směs rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Ochutnejte a podle chuti dosolte a opepřete.
- Na pulled pork předehřejte troubu na 135 °C. Krkovičku osolte, opepřete a vložte do zapékací skleněné nádoby s víkem. Přelijte většinou BBQ omáčky, ale aspoň tři velké lžíce omáčky si uchovejte mimo na později. Krkovici pořádně v omáčce vyválejte a obalte, přikryjte skleněným víkem a vložte do trouby. Pečte asi 4 hodiny, po dvou hodinách zkontrolujte a případně podlijte vodou. V průběhu maso moc neodklápějte, ideálně první dvě hodiny s ním vůbec nic nedělejte. Potom ho můžete otočit, podlít, prostě podle potřeby. Hotové by mělo být nádherně měkké a šťavnaté, nemělo by klást žádný odpor a mělo by se rozpadat úplně samo. Hotové maso vidličkou natrhejte podle růstu na vlákna.
- Připravte si hranolky: brambory oloupejte. Speciálním kráječem všechny nakrájejte na stejné kusy (hranolky), pokud nemáte kráječ, radši zkuste měsíčky nebo plátky. V míse smíchejte olivový olej a rozmačkané stroužky česneku. Bylinky nasekejte na drobounko, úplně miniaturní kousíčky. Přidejte k olivovému oleji. Na dva plechy rozprostřete pečicí papír. Hranolky obalte v olejové marinádě a rozdělte na připravené plechy, pokud možno do co nejtenčí vrstvy. Osolte, opepřete a dejte do trouby na cca 20 minut. Hodně záleží na síle a velikosti kusů, doba pečení je hodně individuální. V průběhu otáčejte plechy a hranolky prohrábněte a otočte nějakou obracečkou.
- Sestavení: Pulled pork ohřejte, pokud vychladlo. Burgerové housky rozřízněte napůl. Na spodní i vrchní části housek rozetřete zbytek BBQ omáčky. Na spodní části dejte pár lístků oblíbeného salátu a rozdělte na ně pulled pork. Ozdobte pár plátky červené cibule a nakrájené nakládané okurky. Přiklopte vrškem housky. Podávejte s bylinkovo-česnekovými hranolky.