Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pulled Pork Burger s pečenými česnekovo-bylinkovými hranolky
V Čechách je nejobvyklejší burger z mletého hovězího masa. Ale změna je život a tuhle lahůdku v podobě trhané vepřové pečeně si určitě zamilujete. Je totiž fantasticky šťavnatá. A k tomu vynikající domácí BBQ omáčka a křupavé hranolky s česnekem a bylinkami. Dokonalá souhra na letním talíři!
nad 2 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
BBQ omáčka:
- Cibule 1/2 ks
- kmín 1 lžička
- sladká paprika 1 lžíce
- cayenský pepř 1/2 lžičky
- rajčatové pyré 200 g
- Česnek 1 stroužek
- Worcestrová omáčka 1 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- melasa 1–2 lžíce
- dijónská hořčice 2 lžíce
- Sůl
- čerstvě mletý pepř
Pulled Pork:
Pečené hranolky s česnekem a bylinkami:
- brambory 1,5 kg
- Olivový olej 80 ml
- Česnek 3 stroužky
- čerstvé bylinky (např. šalvěj, rozmarýn, tymián) 1 hrst
- čerstvě mletý pepř
Na dokončení:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Začněte BBQ omáčkou: cibuli nakrájejte najemno. Zpěňte ji na trošce oleje doměkka a posypejte kmínem, paprikou a cayenským pepřem. Chviličku restujte, dokud se koření nerozvoní a přilejte rajčatové pyré. Česnek prožeňte česnekovačem a přidejte do omáčky. Přidejte worchester, jablečný ocet, třtinový cukr, melasu, hořčici a povařte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plamenu a směs rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Ochutnejte a podle chuti dosolte a opepřete.
- Na pulled pork předehřejte troubu na 135 °C. Krkovičku osolte, opepřete a vložte do zapékací skleněné nádoby s víkem. Přelijte většinou BBQ omáčky, ale aspoň tři velké lžíce omáčky si uchovejte mimo na později. Krkovici pořádně v omáčce vyválejte a obalte, přikryjte skleněným víkem a vložte do trouby. Pečte asi 4 hodiny, po dvou hodinách zkontrolujte a případně podlijte vodou. V průběhu maso moc neodklápějte, ideálně první dvě hodiny s ním vůbec nic nedělejte. Potom ho můžete otočit, podlít, prostě podle potřeby. Hotové by mělo být nádherně měkké a šťavnaté, nemělo by klást žádný odpor a mělo by se rozpadat úplně samo. Hotové maso vidličkou natrhejte podle růstu na vlákna.
- Připravte si hranolky: brambory oloupejte. Speciálním kráječem všechny nakrájejte na stejné kusy (hranolky), pokud nemáte kráječ, radši zkuste měsíčky nebo plátky. V míse smíchejte olivový olej a rozmačkané stroužky česneku. Bylinky nasekejte na drobounko, úplně miniaturní kousíčky. Přidejte k olivovému oleji. Na dva plechy rozprostřete pečicí papír. Hranolky obalte v olejové marinádě a rozdělte na připravené plechy, pokud možno do co nejtenčí vrstvy. Osolte, opepřete a dejte do trouby na cca 20 minut. Hodně záleží na síle a velikosti kusů, doba pečení je hodně individuální. V průběhu otáčejte plechy a hranolky prohrábněte a otočte nějakou obracečkou.
- Sestavení: Pulled pork ohřejte, pokud vychladlo. Burgerové housky rozřízněte napůl. Na spodní i vrchní části housek rozetřete zbytek BBQ omáčky. Na spodní části dejte pár lístků oblíbeného salátu a rozdělte na ně pulled pork. Ozdobte pár plátky červené cibule a nakrájené nakládané okurky. Přiklopte vrškem housky. Podávejte s bylinkovo-česnekovými hranolky.
Pulled Pork Burger s pečenými česnekovo-bylinkovými hranolky, foto: Cherries On Top
Třešinka na dortu...
Bára K. je autorkou relativně mladého blogu CherriesOnTop.blogspot.com. Vášeň pro pečení ji chytla už ve dvanácti letech, kdy se bez bázně vrhla na pečení vánočního cukroví, a o pár let později začala psát svůj první blog.
Nyní se jako osmnáctiletá věnuje pečení na zakázku, fotografování a hudbě, studuje klavír a flétnu na hudebním gymnáziu. Ve volném čase píše recenze jídel z pražských restaurací.