Suroviny
- červená řepa (větší) 2 ks
- kozí sýr (čerstvý ) 200 g
- olivový olej 100 ml
- Sherry ocet 3 lžíce
- med 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
- tymián 2 větvičky
- výhonky řepy (nebo bylinky na ozdobu)
„Ano, je to tak. Svou ženu jsem sbalil na tohle jídlo. Chtěl jsem se předvést a okouzlit ji, a tak jsem ji pozval k nám do restaurace a připravil jí osmichodové degustační menu. Jako jeden z předkrmů jsem jí naservíroval carpaccio z červené řepy. I když večeřela s kamarádkou, protože já musel být v kuchyni, zabralo to. Na počest toho večera jsem jídlo, o kterém mluvila i druhý den, ještě zdokonalil zabalením do tvaru pralinky.“ Ondřej Jíňa
Postup přípravy
- Řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Kulatým vykrajovátkem z plátků vykrájejte kolečka, aby se pralinky lépe tvarovaly.
- Metličkou rozmíchejte olej s octem, medem, cukrem a tymiánem, až vznikne marináda. Naložte do ní kolečka řepy a nechte 2 dny marinovat, aby řepa změkla.
- Z potravinové fólie (fresh fólie) si nařežte čtverce asi 15 x 15 cm. Doprostřed vyskládejte plátky řepy, aby vzniklo kolečko o průměru asi 7 cm. Na něj položte kousek kozího sýra, s pomocí fólie zabalte do tvaru kuličky a zakroucením fólie utáhněte. Totéž zopakujte se zbytkem řepy a sýra.
- Hotové pralinky vybalte z fólie, položte na talíř a ozdobte bylinkami nebo řepnými lístky a lehce pokapejte zbytkem marinády z řepy.