Ingredience
Postup přípravy
7 dkg cukru se tře se 2 žloutky čtvrt hodiny, k tomu se přidá z poloviny pomeranče nastrouhaná kůra a šťáva, 17 dkg uvařených, studených, rozstrouhaných brambor, lžíce hrubé mouky a hodně tuhý sníh ze tří bílků. Plech vymazaný máslem se vysype moukou, těsto se na něm rozprostře „na prst tlustě“ a dozlatova se upeče v předem vyhřáté troubě.
Krém
15 lžic mléka, 7 dkg cukru, šťáva z půlky pomeranče, lžíce hrubé mouky, jeden žloutek, 5 dkg másla se kvedlá na plotně až to zhoustne (pozor, nepřipálit). Vychladlý krém se namaže na polovinu placky, poklade se na kousky nakrájenými dílky z půlky pomeranče, zabalí se do rolády a dá do studena. Pak se nakrájí na řezy a ozdobí neslazenou ušlehanou šlehačkou. (Zde jsem si dovolila přesně citovat recept babičky Emilky)
Pomerančová roláda babičky Emilky
Ingredience:
- 14 dkg cukru
- 3 žloutky
- pomeranč
- 17dkg uvařených brambor
- lžíce hrubé mouky
- mléko
- máslo