Předkrm
- kmín 1 špetka
Head
- sýr 200 g
- droždí 1 balení
- hladká mouka 600 g
Postup přípravy
V trošce vlažné vody se špetkou cukru a mouky zaděláme droždí. Vzešlý kvásek přidáme do mísy, kam jsme dali mouku, jemně nastrouhaný tvrdý sýr, olej a rozklepnutá vejce. Po zapracování necháme v teple kynout minimálně půl hodiny. Mezitím ve slané vodě krátce povaříme mangoldové řapíky, necháme je okapat a vychladnout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly (nebo víc, záleží na množství náplně) a na pomoučeném válu postupně vyválíme slabé pláty – maximálně půlcentimetrové.
Navrstvíme náplň. Na první várku naklademe plátky šunky takovým způsobem, aby mezi nimi vznikla mezera na ořez rádlem. Šunku potřeme taveným sýrem, placku rozkrájíme a odpad z okrajů vrátíme ke zbylému těstu. Čtverečky či obdélníčky – podle tvaru šunky – zavineme do tvaru rohlíčků nebo bagetek. Obdobně pokračujeme s řapíkovo-sýrovou náplní. Po délce pokrájené řapíky se sýrem s bílou plísní ovšem zabalíme pohodlněji do bagetek. Vždy dobře zpracujeme spoje těsta na okrajích. Na plech pokrytý pečicím papírem pokládáme spoji dospod.
Potřeme rozšlehaným vejcem (hlavně ve spojích) a zdobíme posypem. U šunky se hodí sýr či kmín, u mangoldových sezam. Pečeme ve vyhřáté troubě. V horkovzdušné při 170 °C nebo asi 20 minut při 180 °C. Podáváme teplé, chutnají však i studené.
Předkrm
Plněné sýrové rohlíčky
Ingredience:
Těsto:
- 600 g hladké mouky
- 5 lžic oleje
- 1 balíček droždí nebo 1 sáček sušeného
- 100 g tvrdého sýra
- 1 celé vejce
- špetka cukru
- 50 ml piva
Náplň:
- 150 g šunky (dobrá je i slanina)
- 150 g sýru typu Niva
- 200 g sýru typu Hermelín
- 150 g tvrdého sýra typu Eidam
- 1 krabička taveného, dobře roztíratelného sýra
- 5 řapíků mangoldu
- 1 lžička soli
- hrst sezamových semínek
- špetka kmínu