Suroviny
- brambory 4 ks
- olej
- mořská sůl
- máslo 4 lžičky
Tuňáková náplň
- lučina (čerstvý přírodní sýr) 100 g
- zakysaná smetana 2 lžíce
- tuňák v olivovém oleji 80–100 g
- bylinky
- sůl
- citronová šťáva 1–2 lžíce
- rukola (nebo vařené vejce k podávání)
- čerstvě namletý pepř
Fazolová náplň
- olej 2 lžíce
- cibule (na jemná půlkolečka) 1 ks
- česnek (nasekaný) 2 velké stroužky
- fazole (černé) 1 plechovka (400 g) nebo 1,5 hrnku uvařených
- rajčata (konzervovaná) 200 g
- chilli omáčka
- koriandr 1 menší svazek
- čedar (hrubě strouhaný) 50 g
- bílý jogurt 2 lžíce
- chilli
- avokádo (na plátky, čerstvá chilli paprička, klínky citronu k podávání)
Karolína, domácí kuchařka
Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na 200 °C. Brambory vydrhněte kartáčkem, osušte a propíchejte na několika místech vidličkou. Při pečení z nich tak bude moci unikat pára. Slupku brambor potřete olejem, položte je na mřížku nebo na plech a dejte je péct do trouby na 60–90 minut, podle velikosti brambor. Pečte doměkka, středem brambory by měla hladce projet špejle.
- Mezitím připravte náplně. V misce promíchejte sýr, smetanu nebo majonézu, slitého tuňáka, nakrájenou cibulku a většinu bylin (část si nechte na ozdobu). Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Zakryjte a uložte v chladu.
- Na fazole v pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli a česnek. Přidejte slité, propláchnuté a okapané fazole a osmahněte je. Přilijte rajčata, chilli omáčku dle chuti, jemně nasekané měkké stonky koriandru a osolte a opepřete. Vařte na mírnějším ohni 10–15 minut bez poklice. Dochuťte, je-li třeba, a stáhněte z ohně.
- Sýr nastrouhejte nahrubo. Upečené brambory vyjměte z trouby a každou bramboru svrchu podélně uprostřed nařízněte. Bramboru stlačte špičkami proti sobě, aby se brambora rozšklebila – otevřela. Do každé brambory dejte lžičku másla a když se rozpustí polovinu brambor naplňte tuňákem a ozdobte cibulkou a doplňte lístky rukoly, plátky papriky a/nebo uvařeným vejcem. Zbylé brambory naplňte fazolemi, ozdobte lístky koriandru, smetanou, chilli a doplňte plátky avokáda, nasekanou chilli papričkou, klínky citronu a zbylým koriandrem.