Pečené jahody
- čerstvé jahody 500 g
- med (nebo agávový sirup) 2 lžíce
- Olej 1 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
Na vafle
- hladká mouka 1 hrnek
- prášek do pěciva 1 lžička
- Sůl 1 špetka
- Cukr 1 lžíce
- Vejce 1 ks
- Mléko 750–1000 ml
- rozpuštěné máslo 50 g
Pečené jahody jsou jahodovým džemům na hony vzdálené, protože jsou plné kusů jahod. Intenzita jahodové chuti je koncentrovaná právě díky pečení, tak si připravte plech a jde se na to.
Postup přípravy
- Pečené jahody: jahody umyjte, odstopkujte a podle velikosti nakrájejte buď na půlky nebo čtvrtky.
- V míse je promíchejte s medem a olejem, rovnoměrně rozložte na plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Jahody se pečou zhruba hodinu a během pečení je na plechu občas promíchejte. Nakonec by mělo zbýt kromě jahod na dně plechu i menší množství hustšího sirupu, který promíchejte se lžící balzamikového octa. Ještě teplé jahody spolu se sirupem přelijte do sklenice, která vydrží v lednici asi týden. Každopádně pokud je budete chtít déle, vyplatí se sklenici sterilizovat.
- Vafle: do mixéru postupně podle pořadí nasypejte nebo nalijte všechny suroviny, množství mléka je orientační z toho důvodu, že každá mouka saje jinak a cílem je vytvořit těsto, které půjde do vaflovače dobře nalít. Mixér pak zakryjte čepičkou a nechte minutu mixovat, aby se suroviny propojily a vzniklo nadýchané těsto, které pak nechte čtvrt hodiny odpočívat.
- Před pečením vymažte vaflovač máslem a nechte ho rozpálit. Těsto pak nalijte na rozpálené plotýnky, uzavřete a nechte péct dozlatova asi 5 minut.
- Wafle je nejlepší podávat ještě horké s pečenými jahodami, zakysanou smetanou a mandlovými plátky.