Postup přípravy 2
- cibule 2 kusy
Postup přípravy 3
- vejce 2 kusy
Postup přípravy 1
- smetana (použít na potření - volitelné ) 1 kus
Postup přípravy
1
Husí stehna opláchneme, nasolíme a necháme je odpočívat asi 6 hodin
Poté stehna opláchneme v mléku, abychom odstranili přebytečnou sůl, uvolníme kůži řezem u spodního hloubu a vložíme na plech
Posypeme kmínem a můžeme poprášit jemně hladkou moukou
Jablíčka nakrájíme na měsíčky a vložíme mezi stehna
Husa je sama o sobě mastná, pouští hodně tuku, ale necháme je na cca 40 minut péct, aby se zatáhla a nebyla vysušená
Poté stehna musíme propíchat na kůži, aby se uvolnil přebytečný tuk
Tuk pravidelně sbíráme do mističky, poslouží nám k potření přílohy
Dle potřeby můžeme podlévat vodou nebo vývarem
Stehna můžeme potírat jednak šlehačkou (husa má pak chutnou křupavou kůžičku) nebo medem rozředěným s vodou 1:1 (husa je pak krásně křupavá, med sice vytvoří dojem připálené husy, ale nebojte se toho, tak to má být)
2
Na rozpálené sádlo v rendlíku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme do zlata
Přidáme dvě lžíce krystalového cukru a uděláme karamel
Podlijeme vodou a vložíme červené zelí
Červené zelí může být hlávka, kterou nakrájíme na nudličky, ale osobně raději používám sterilované (ne kyselý nálev) má zajímavou chuť
Zelí trošku opepříme, můžeme přidat bobkový list a kmín, a necháme chvíli dusit
Poté stačí jenom dochutit octem a solí
3
Uvařené brambory nastrouháme nebo protlačíme, smícháme s moukou, vajíčky a osolíme
Uhněteme bramborové těsto, které si vytvarujeme do válce a nakrájíme na cca 70 g části
Každou část vyválíme na placku asi 2 mm tekou
Pečeme na suché pánvi bez oleje - placku musíme na více místech propíchat
Až se začnou tvořit puchýřky, obrátíme
Po upečení potřeme husím sádlem z výpeku stehen, nebo přímo husím sádlem či máslem
Podáváme k huse a zelí, zatočené do ruličky, nebo přeložené