Suroviny
- červená řepa (upečená) 2 ks
- cuketa 1 ks
- žlutá cuketa 1 ks
- brambory 3 ks
- česnek 1 celá palice
- červená cibule 1 ks
- rozmarýn
- hladkolistá petržel
- máslo
- sůl
Postup přípravy
- Předem si upečte dobře omyté červené řepy v alobalu (ideálně s trochou olivového oleje, balzamikové redukce a soli). Po upečení (50 minut) je oloupejte a nakrájejte na plátky. Řepu předem pečte proto, aby tolik neobarvila ostatní zeleninu.
- Stejně si nakrájejte cibuli, brambory a obě cukety, palici česneku jen překrojte napůl (jednotlivé stroužky zesládnou a změknou a po upečení je jednoduše vymáčknete k zelenině).
- Do pekáče, zapékací mísy nebo litinového hrnce (jejich dno vymažte máslem) od kraje skládejte plátky zeleniny do kruhu, navrch položte rozkrojený česnek, pár snítek čerstvého rozmarýnu a pár kousků másla (můžete použít olivový olej), osolte a dejte péct pod pokličku na 40 minut při 190 stupních. Zeleninu nepodlévejte, nechcete, aby se začala dusit, navíc pustí vlastní šťávu. Poté odkryjte, podlijte asi 60 ml vody a dopékejte ještě asi 20 minut při 180 stupních.
- Před podáváním posypte čerstvou petrželkou. Takto připravenou zeleninu servírujte s pečivem, kuskusem nebo jako přílohu k masu.