Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečená podzimní zelenina
Chcete-li si pochutnat na lehkém a chutném jídle, které si jednoduše a rychle připravíte, a navíc si provonět celý byt, zkuste tento recept. Dokonalý příklad lidového rčení "za málo peněz, hodně muziky".
do 2 hodin
2–4 porce
Suroviny (2–4 porce)
- upečená červená řepa 2 ks
- zelená cuketa 1 ks
- žlutá cuketa 1 ks
- brambory 3 ks
- Česnek 1 celá palice
- červená cibule 1 ks
- čerstvý rozmarýn
- čerstvá hladkolistá petržel
- máslo nebo olivový olej
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Předem si upečte dobře omyté červené řepy v alobalu (ideálně s trochou olivového oleje, balzamikové redukce a soli). Po upečení (50 minut) je oloupejte a nakrájejte na plátky. Řepu předem pečte proto, aby tolik neobarvila ostatní zeleninu.
- Stejně si nakrájejte cibuli, brambory a obě cukety, palici česneku jen překrojte napůl (jednotlivé stroužky zesládnou a změknou a po upečení je jednoduše vymáčknete k zelenině).
- Do pekáče, zapékací mísy nebo litinového hrnce (jejich dno vymažte máslem) od kraje skládejte plátky zeleniny do kruhu, navrch položte rozkrojený česnek, pár snítek čerstvého rozmarýnu a pár kousků másla (můžete použít olivový olej), osolte a dejte péct pod pokličku na 40 minut při 190 stupních. Zeleninu nepodlévejte, nechcete, aby se začala dusit, navíc pustí vlastní šťávu. Poté odkryjte, podlijte asi 60 ml vody a dopékejte ještě asi 20 minut při 180 stupních.
- Před podáváním posypte čerstvou petrželkou. Takto připravenou zeleninu servírujte s pečivem, kuskusem nebo jako přílohu k masu.
Pečená podzimní zelenina, foto: Coolinářka
Coolinářka je COOL!
Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.
Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!
Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.