Suroviny
- semolina 100 g + na podsypání
- hladká mouka 00 300 g
- Vejce 4 ks
Omáčka
- pevné lilky, nakrájené na 1 cm silná kolečka 2 ks
- česnek, na plátky 4 stroužky
- sušené chilli papričky, podrcené 2 ks
- konzervovaná drcená rajčata 800 g
- čerstvé oregáno 3 větvičky
- svazek bazalky, stonky a lístky zvlášť
- salátová ricotta, pecorino nebo parmazán na podávání
- Olivový olej
- čerstvě mletý černý pepř a sůl
Recept
Těstoviny chudých
Stačí pár chilli papriček, nějaký ten gram semoliny, vajíčko, česnek, místo parmazánu strouhanka – a máte výborný recept, kterým oddálíte na pár desítek minut evergreen...
Postup přípravy
- Semolinu s hladkou moukou prosejte na vál a uprostřed udělejte důlek, do kterého vyklepněte vejce.
- Nejdříve s pomocí vidličky a později rukama vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidejte malé množství vlažné vody.
- Těsto důkladně prohněťte, vytvarujte z něho kouli, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělte na několik částí.
- S pomocí strojku na těstoviny postupně vyválejte a nakrájejte těstoviny, které prosypejte semolinou (neslepí se) a stočte do klubek. Pokud s těstem nepracujete, musíte ho mít neustále zakryté potravinářskou fólií.
- Omáčka: Plátky lilku osolte, dejte je do cedníku a nechte 1 hodinu vypotit. Poté lilky osušte papírovými utěrkami. Ve velké pánvi nechte na mírném ohni rozehřát slabou vrstvu oleje, na kterém osmažte po částech kolečka lilků z obou stran dozlatova.
- V případě potřeby přidejte další olej. Osmažené lilky zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce. Polovinu lilků nasekejte nahrubo.
- Jakmile máte všechny lilky osmažené, ponechejte v pánvi cca 1 lžíci oleje (zbytek slijte), přidejte plátky česneku s rozdrcenými chilli papričkami a restujte za stálého míchání dozlatova.
- Přidejte drcená rajčata, větvičky oregana a najemno nasekané stonky bazalky. Osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí (cca 10 minut). Odstraňte větvičky oregana a vmíchejte nahrubo nasekané lilky.
- Těstoviny uvařte ve velkém množství osolené vody al dente (2–4 minuty), sceďte je a ihned je promíchejte s připravenou omáčkou.
- Podávejte s opečeným lilkem, čerstvou bazalkou a posypané rozdrobenou salátovou ricottou nebo nastrouhaným pecorinem/parmazánem.