Stačí pár chilli papriček, nějaký ten gram semoliny, vajíčko, česnek, místo parmazánu strouhanka – a máte výborný recept, kterým oddálíte na pár desítek minut evergreen tohoto léta: "Máme hlad."
Semolinu prosejte na vál a uprostřed udělejte důlek, do kterého vyklepněte vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později rukama vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Pokud by bylo těsto příliš suché, přidejte malé množství vlažné vody. Těsto důkladně prohněťte, vytvarujte z něho kouli, zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočinout.
Odpočinuté těsto rozdělte na čtyři části. S pomocí strojku na těstoviny postupně vyválejte a nakrájejte těstoviny, které prosypejte semolinou (neslepí se) a stočte do klubek. Těstoviny rovněž můžete rozvěsit například na sušák na prádlo. Pokud s těstem nepracujete, musíte ho mít neustále zakryté potravinářskou fólií.
Chilli papričky propíchejte nožem, dejte do pánve a zalijte asi 1 cm vysokou vrstvou olivového oleje. Na nejnižším plamenu nechte zhruba 10 minut povařit do změknutí. Poté většinu ochuceného oleje slijte do tepelně odolné láhve a v pánvi ponechte zhruba 2 lžíce. Slitý chilli olej je výborný na dochucení jídel.
K papričkám přidejte do pánve plátky česneku, ančovičky a lžičku sušeného oregana. Nechte krátce orestovat. Jakmile se česnek rozvoní a ančovičky částečně rozpustí, přidejte drcená rajčata a krátce provařte. Celé chilli papričky ponechte na podávání.
Mezitím rozmixujte v kuchyňském robotu natrhaný bílý chléb najemno. V jiné pánvi rozehřejte cca 2 lžíce olivového oleje, přidejte nožem rozdrcené stroužky česneku, nasekanou sušenou chilli papričku a nechte krátce orestovat na mírném ohni (1–2 minuty). Poté do pánve přidejte rozmixovaný bílý chléb a za stálého míchání ho nechte opéct na mírném ohni dozlatova a dokřupava.
Těstoviny uvařte al dente ve velkém množství osolené vody (2–4 minuty), sceďte a ihned promíchejte s připravenou omáčkou. Podávejte posypané připravenou opečenou strouhankou a chilli papričkou.
Zdroj receptu
Kublanka.cz
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.