Karamelizované bílé zelí
- zelí 1 kus
Na kynuté knedlíky
- vejce 1 kus
Head
- sůl 1 dávka
Karamelizované bílé zelí
- pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Maso si naložíme den předem: osolíme je, opepříme, načesnekujeme a okmínujeme. Až budeme plecko péct, akorát vepřové podlejeme a podléváme ho i během pečení.
2. Bílé zelí si nakrájíme na nudličky. V kastrolu si na oleji nebo na sádle orestujeme cibulku, zeslabíme oheň a dáme ji v nádobě stranou. Na druhou volnou půlku dna dáme cukr, který pomalu promícháváme, až vznikne karamel. Ten pak smícháme s cibulí. Po hrstech přidáváme zelí, osolíme, okmínujeme a promícháváme, na mírném ohni necháme dusit. Asi za hodinku, až je zelí měkké, zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme a okyselíme. Zelí musí být sladkokyselé.
3. Kynuté knedlíky: Do misky si dáme dva hrnky mouky a špetku soli. Do hrnku si nalejeme teplou vodu a rozdrobíme půlku droždí. Necháme vzejít kvásek, až vzejde, půlku přilejeme do mouky, do druhé půlky přidáme vejce, rozšleháme a přidáme k mouce s první půlkou kvásku. Vše důkladně promícháme a necháme kynout, po půl hodině znovu promícháme a pak necháme zase kynout. Po další půl hodině si vytvoříme dva válečky, které nechám ještě tak pět minut nakynout. Mezitím si v hrnci připravíme vodu a pařák potřený olejem. Knedlík vaříme dvacet minut bez obracení.
4. Bramborové knedlíky: Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme je a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a uhněteme těsto. Vytvoříme dva válečky a ty dáme na 20 minut vařit, opět možno na páru.